Ultimele comentarii

Anunt

Alegeti o temaCalendar

Aprilie 2019
LunMarMierJocVinSamDum
 << < > >>
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Cine este conectat?

Membru: 0
Vizitator: 1

Poezii

Afisarea articolelor ce apartin categoriei: Articole

07 Sep 2016 

De nenumărate ori m-am ciocnit eu însumi de, și am observat și la alții, în anumite dispute, folosirea cuvântului ”inchiziție” pe post de argument imbatabil. Și nu contează tipul de dispute în care este folosit, ci valoarea lui strictă ca argument logic. Dar valoarea lui de adevăr este identică situației în care un medic, ce face o tăietură largă cu bisturiul, ca să vindece un rău, este acuzat că ar fi... ”cuțitar”. Nu mă voi folosi însă de acest exemplu, ci de altul, asemănător la scara istoriei cu ceea ce a făcut Inchiziția, anume aruncarea bombei atomice peste Hiroshima și Nagasaki. Da, este ușor să-i blamăm pe cei de acum o mie de ani, că au creat Inchiziția, această ”oroare” în care au murit mulți ”nevinovați”, dar toată lumea tace mâlc atunci când vine vorba de cele două orașe (de fapt trei) practic rase de pe fața pământului în ceea ce privește componenta lor vie, biologică. Toată lumea tace pentru că știe foarte bine ce ne-ar fi așteptat dacă americanii nu căștigau războiul, aruncând cele trei bombe atomice, și dacă acesta era câștigat de nemți și de japonezi. Deci, privit din punctul de vedere al consecințelor, ceea ce au făcut americanii este perfect justificabil, chiar dacă a fost și este o oroare de necontestat. Mai mult, oroarea orașelor bombardate atomic este incomparabilă cu oroarea celor căzuți în mâna Inchiziției. Ați auzit cumva de copii torturați și arși în foc de Inchiziție? Nu, dar americanii au făcut aceasta! Ați auzit cumva de copii nenăscuți și neconcepuți încă torturați de Inchiziție? Nu, dar americanii au făcut aceasta! Ați auzit de pământuri blestemate să fie nelocuibile pentru sute și poate mii de ani de către Inchiziție? Nu, dar americanii au făcut aceasta! Și nimeni nu-i condamnă și ar trebui să fii nebun să îi condamni! Și voi merge chiar mai departe: câți dintre voi ați ieșit să manifestați că nu mai vreți centrale atomice în urma unor evenimente ca Cernobîl, Fukushima și altele asemenea?! Eu nu cunosc niciunul și chiar nu contează dacă ar fi câțiva. Contează că toată lumea bate apa în piuă când vine vorba de un eveniment depărtat, despre ale cărui circumstanțe nu are habar sau are prea puțin, dar despre un eveniment absolut asemănător, însă apropiat în timp și spațiu, care poate fi judecat corect, având toate informațiile la îndemână, toată lumea tace și acceptă și bine face.


     Ajuns în acest punct, cred că oricine a înțeles că simplul fapt că Inchiziția a făcut niște fapte ”rele” nu înseamnă că și, per total, Inchiziția a fost rea. După cum vedeți, există și fapte ”rele” a căror finalitate este bună. De aceea, pentru a vedea finalitatea Inchiziției, ar trebui să vedem ce s-a întâmplat cu țările în care aceasta a activat: Spania, Portugalia, Italia, Franța, parcă și Germania...? A, vi s-a aprins beculețul? Sunt ceea ce se numește ”țările dezvoltate” ale Europei! Rusia, de exemplu, nu a avut Inchiziție, nici România, nici Bulgaria, nici țările baltice... Și este ciudat că tocmai țările în care Inchiziția, acuzată azi de obscurantism, a activat cel mai puternic și direct sunt țările care astăzi sunt acuzate cel mai puțin de ”obscurantism”! Iar țara creștină cea mai îndepărtată de Inchiziție a fost Rusia și tocmai Rusia este țara în care superstițiile și ”obscurantismul” au supraviețuit cel mai mult. Ba chiar, dacă este să mergem cu judecata și mai departe, țările necreștine, care nu au avut nici o legătură, nici în clin și nici în mânecă, cu creștinismul, deci nici cu Inchiziția, cum sunt țările Africii, India, China, Japonia și altele, sunt țări în care oamenii încă se mai închină la demoni și mai cred în vrăjitorii și șamanism.


     Deci, care a fost în final rolul Inchiziției? Unul malefic sau unul benefic? Istoria ne arată că, indiferent ce ar fi făcut, cum ar fi făcut și de ce ar fi făcut, în final rolul ei a fost unul benefic! Și atunci ce mai tura-vura cu Inchiziția în sus și în jos drept argument ”imbatabil” că nu știu ce și nu știu cum?! ”Argumentul” acesta este calp și numai lipsiții de logică, necunoscători de istorie, îl pot folosi. Ceilalți, care au urechi de auzit, să facă bine de acum înainte și să se gândească de zece ori înainte să mai rostească, într-o dispută de orice fel, cuvântul ”inchiziție”!  


MarianTudorelLazar · 281 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Articole